Blogger tarafından desteklenmektedir.

Biri Hijyen Dedi





Geçen hafta sonu evimizin yakınındaki büfeye gazete almaya gittim. Benden önceki müşteri, bozuk parasını büfeciye uzatarak birkaç bir şey aldı. Ardından sıra bana geldi ve gazetemin ücretini ödeyecekken, mis gibi kokan Ankara simitlerini gördüm. Malum, herkes tarafından sevilir… Büfeciye, adet simit de alacağım, dedim. Bunun üzerine, daha önce paraya elemiş olan büfeci, elini kese kağıdının içine güzelce sokarak kese kağıdını açtı ve bana uzattı. Şimdi bu olmadı, dedim. Belirlediğim simiti elimle aldım (çünkü simite de elleyecekti). Büfeci, şaşkın bir ifadeyle, nedenini sordu? Kendisine, biraz evvel paraya ellediniz, ardından o elinizle kese kağıdını açtınız. Bu simiti çocuğuma alıyorum. Siz alır mıydınız, deyince. Büfeci bir anda savunma durumuna geçti ve benim kadar kimse hijyene dikkat etmez. Ben simitlere kimseyi eletmediğim gibi, hijyene de dikkat ederim, deyiverdi. Ben de, söyleminizle eyleminiz bir bütünlük taşımıyor. En iyisi siz başka bir poşet verin, dedim. Bunun üzerine, daha da celallenen büfeci, güzelce elini tükürükleyerek naylon poşeti açtı ve bana uzattı. Halen ne yaptığının farkında değildi. Kendisine, şimdi de poşeti tükürüklediniz, deyince. Hepten kendinden geçti. Simiti alarak oradan ayrıldım.

İnsan sormadan edemiyor; büfeler ve bakkallar halen neden bu konuda eğitimden geçirilmiyor? Zincir marketlerde bu konunun önemli derecede hallolduğunu biliyoruz. Peki belediyeler, sınırları içerisinde faaliyet gösterecek büfe ve bakkallara/veya marketlere hijyen eğitimi neden vermezler? Bu konuda niçin bir yaptırım bulunmaz? Dikkat ediyorum, birçok küçük gıda işletmesi: simit fırınları, unlu mamüller satıcıları, börekçiler, tatlıcılar, kuruyemişçiler vd. halen, parayla temas eden elleriyle ürün poşetlemekte ve hatta her poşeti bir güzel yalamaktadırlar.

Yalamaya son demenin zamanı çoktan geldi de geçiyor. Hijyen kurallarına dikkat ettiğini savunan büfeciye sözümüz şudur. İyi ki hijyene dikkat ediyorsun. Bir de etmesen (!)

Hiç yorum yok